Kølervalg

At vælge den rigtige køler til sin nye gaming pc, kan være svært. Vi har derfor lavet denne blog, så du nemt kan blive informeret omkring det rette valg.

 

Stock køling?

På mange PC’er får man en stock køler, hos os kan du se hvilken køler du får nede i konfiguratoren under “Processor køling”. En stock køler kan være larmende, og generelt køle dårligt. Men den klarer jobbet.
Generelt anbefaler vi, at man opgraderer denne, for at mindske støj og køle processoren bedre.

 

Luftkøling eller vandkøling?

Der er en bred misforståelse om, at vandkøling absolut er bedst. Men mange af de store luftkølere kan konkurrere med de større vandkølere, til en brøkdel af prisen. Derudover skal man huske på, at der er flere komponenter i en vandkøling, som kan generere støj, som kan virke generende. Der er dog både fordele og ulemper ved både vandkøling og luftkøling.

Vandkøling
Fordelene ved vandkøling er, at man typisk får et mere “clean” build, som ser bedre ud, og de køler typisk godt. (Man bør dog vælge 240mm eller større radiator.) Derudover er vandkølingen, hvis andet ikke er fortalt, et AIO system (All In One) som indeholder vandblok, pumpe og radiator, til at skubbe vandet rundt og køle væsken. Til slut er det vedligeholdelsesfrit.
Ulemperne derimod, kan være at de kan afgive mere larm da der er en pumpe der kører rundt, og op til flere blæsere.

Luftkøling
Fordelene ved luftkøling er, at man typisk får en mere støjsvag pc. Vi benytter stort set kun Be Quiet! luftkølere, og det gør vi af flere årsager, herunder at de er støjsvage og så er de også forholdsvist pæne. Udseendet er naturligvis subjektivt, men vi er glade for Be Quiet! luftkølerne.
– Derudover er der en fordel i hvad man sparer af penge, ved at vælge luftkøling kontra vandkøling.

 

Køleevne

Alle kølere har en specifik køleevne, angivet i w. (watt), og betyder hvor god processorkøleren kan køle.
– Højere køleevne er altså bedre.

Be Quiet! Pure Rock TDP: Op til 150W
Be Quiet! Dark Rock 4 TDP: Op til 200W
Gammax Deepcool 240mm AIO TDP: Op til 250W
NZXT Kraken X62 280mm AIO TDP: Op til 300W

 

Vi anbefaler

Til  AMD Ryzen 3600 og Intel Core i5-10400f, anbefaler vi en Be Quiet! Pure Rock køler.
Til  AMD Ryzen 3700x og Intel Core i7-10700f anbefaler vi en Be Quiet! Dark Rock 4 køler.
Til  AMD Ryzen 3900x eller større, og Intel Core i9-10900 eller større, anbefaler vi en Be Quiet! Dark Rock 4, eller vandkøling.